Historie festivalu

P1580023

39. Festival trampských písní v Horním Jelení

Rok se s rokem sešel a my jsme Vás zase mohli přivítat nedaleko Pardubic a to přímo v Horním Jelení. Jak je již dlouholetou tradicí, proběhl ve dnech 23. - 25. května již 39. Festival trampských písní.

Festival byl zahájen pátečním zapálením ohně na koupališti, kde se představily posluchačům kapely, které se následně účastnily sobotního soutěžního maratonu v sokolovně.

Celým pátečním večerem nás provázel kamarád Dušan "Lobo" Leitgeb, kterého můžete znát jako člena trampské kapely Kati z Brna. Panovala jako vždy výborná atmosféra a to i přes tradiční deštivé počasí, které ani trochu nezkazilo dobrou náladu a i přes které u ohně zůstalo spoustu posluchačů.

V sobotu v 10:00 hodin byla zahájena soutěžní přehlídka kapel, která byla rozdělena na dopolední a odpolední předkola. Finálový večer zahájil trampský písničkář Vojta “Kiďák“ Tomáško, který nejen, že zahrál spousty svých písniček, ale také velice bavil sál svými historkami ze života. Sobotní program konferovali kamarádi Martin "Drn" Nýdr a Karel "Krakonoš" Kyncl.

Celá sobota byla pod bedlivým dohledem pětičlenné poroty a to ve složení: Helena "Lilly" Mandysová, Věra "Medvědica" Boháčová, Milan "Ranč" Belza, Karel "Windy Bill" Venzara a předsedou poroty Bohumilem "Šedivkou" Röhrichem.

Porota vybrala z odpoledních předkol šest kapel, které postoupily do finále. Jako vždy dostali slovo i diváci, kteří pomocí hlasovacích lístků mohli z každého předkola poslat jednu kapelu do finále.

Letos se diváci i porota shodli na kvalitě kapel, divácké hlasy tedy jen utvrdily kapely v jejich postupu.

Během finálového večera se na podiu střídaly opravdu kvalitní kapely, letos skutečně nebylo lehké vybrat z kapel ty nejlepší. Mým favoritem pro letošní rok byla kapela LaPeFa a Choroši a dle jejich umístění i porota ocenila jejich kvality.

Kapely, vokalisté, instrumentalisté a jejich umístění:

Nejlepším zpěvákem byl jmenován Radek "Red" Tížek z kapely LaPeFa

Nejlepším hudebníkem Dan Bednář z kapely Dřeváci

Nejlépe zahranou písní do 50. let byla píseň "U řeky Zambezi" kapely Marod

Nejlépe zahranou písní z vlastní tvorby byla píseň "Dík za ten víkend" kapely Choroši

Divákům se nejvíce líbila rodinná kapela Marod z Ostravy

Vítězné pořadí kapel:

1. BPT Zlín

2. LaPeFa Brno - Choceň

3. Marod Ostrava

4. Choroši - Střední Čechy

5. Dřeváci - Slaný

6. KoYoTi - Rtyně v Podkrk., Pardubice

Nejmladším účastníkem festivalu byl vyhlášen teprve sedmi měsíční Simonka Uhlířová ze Sezemic

Nejvzdálenější byla kamarádka Dáša Bradáčová z Chicaga

Zájezd vyhrál a do Španělska se rozjede Luboš Vejmola, basák kapely MAROD.

KidakFestival měl i své tradiční doprovodné akce, jako například expozici mobilního trampského muzea českých a slovenských trampů. V letošním roce bylo muzeum zase o něco plnější a bylo se tedy opravdu na co dívat a hlavně vzpomínat.

Tradičně byl po celou sobotu přístupný i archív trampských písní a archív současných i minulých, českých i slovenských trampských osad.

Je třeba hlavně poděkovat zvukaři Lukášovi "Áškovi" Faltusovi z Kunčic u Letohradu, který se své role zhostil již asi po 12. na výbornou. Celý festivalový maraton byl zakončen v neděli v deset hodin na koupališti spuštěním festivalové vlajky, a protože vítězná skupina BPT Zlín musela ještě v sobotu večer odjet, tak ji zastoupila skupina LaPeFa.

V letošním roce to byl již 39. ročník. Tento ročník pro mě osobně byl znakem nečekaných setkání a trampské vodovzdornosti, kdy se hrálo a zpívalo bez ohledu na černá mračna nad námi.

Na závěr bych chtěla poděkovat všem sponzorům, pořadatelům, zaměstnancům města Horní Jelení, trampskému oddílu Thompsonovi vlci z Kostelce nad Orlicí, skautkám z Horního Jelení a všem zúčastněným. Příští rok nás čeká jubilejní 40. ročník Festivalu trampských písní v Horním Jelení. Jste všichni srdečně zváni.

Ahoj!

Megí, KFTP