Aktuálně o festivalu

Přípravy 44. ročníku Festivalu trampských písní jsou v plném proudu!

 

 

Jak proběhl 43. ročník FTP v Horním Jelení? 
O víkendu 25. - 27. 5. 2018 proběhl další ročník Festivalu trampských písní, tentokrát na maskovací síti podia viselo číslo 43. Páteční zapálení slavnostního ohně bylo ovlivněno nenadálým přívalem dešťových kapek, ale není špatného počasí, jen dobře pláštěnkami vyzbrojených trampů. Významným úkolem nést hořící faguli k ohni byli pověřeni kamarádi Fred, Bob z kapely Chrpa, Jana (manželka Chrapouna z kapely Brzdaři), Racek z kapely Marod a Majk z kapely Country Colaps. Celým večerem slovně provázel Zloťa z T. K. Duha. Během ohně vystoupily některé kapely přihlášené do sobotní soutěže, dále Saša Samotář, Racek z kapely Marod a také hosté festivalu – Falešná karta. 
V sobotu provázel festivalové dění naštěstí již sluneční svit a další nepředpokládatelné situace (jako páteční dvouhodinový výpadek elektřiny) netestovaly naši pořadatelskou odolnost. V klidném průběhu tedy mohla začít soutěžní předkola, ve kterých se postupně vystřídalo 10 kapel z celé republiky i Slovenska: Country Colaps Pardubice, T.H.S. Brzdaři Olomouc, FraPeRa Brno, B.P.T. Zlín, Chrpa Chrudim, Sysli Valašské Meziříčí, Grajciar Bratislava, T-Quartet Pardubice, Co dům dal Choceň, Camna Litoměřice. Na jejich vystoupení přísným zrakem a hlavně napjatým sluchem dohlíželi členové poroty: Béďa Šedifka (předseda poroty), Saša Samotář (předvedl svůj um i na podiu), Španěl, Žebrák a Jára Riedl. Průběhem celého dne nás svým bezprostředním vtipným projevem již tradičně provázel Martin Drn Nýdr.
Vzhledem k tomu, že tramping v letošním roce oslavuje 100. výročí od vzniku první trampské osady, pozvali jsme si různorodé hosty, aby nám připomněli další klasické trampské písně. Trampští bardi jako Béďa Šedifka, Tulák Charlie i Tony Linhart své vystoupení proložili vzpomínkami a veselými vtípky ze života osadních ohňů. S trampskou historií je nejvíce spjaté Mobilní trampské muzeum se stovkami různorodých exponátů, které měli návštěvníci možnost navštívit v pátek i v sobotu nedaleko areálu Festivalu.
Příznivci Festivalu v roce 2017 hlasovali a pro hosta Festivalu na tento rok zvolili partu mladých mužů s přízviskem Falešná karta. Ti se nenechali zahanbit a ukázali, že opravdu UMÍ dobře zahrát - jak na podiu, tak i mimo něj. Téměř celé obě noci probděli a prozpívali. A s nimi další kytaristé z jiných hudebních kapel a kamarádi, kteří sem právě pro tuto atmosféru, kdy se nehraje a zpívá jen na podiu, ale všude kolem, rádi jezdí. Také 83letý Béďa Šedifka (poněkolikáté obhájil cenu pro nejstaršího účastníka) ukázal, že kromě starých trampských songů zvládá hrát i písně později složené a drží krok s mladší trampskou generací muzikantů. Mezigenerační trampské setkávání je vůbec pro náš Festival poměrně specifickým průvodním jevem. Počínaje partou pořadatelů, kteří převzali pořádání Festivalu z rukou svých „rodičů“ - zakladatelů a organizátorů festivalu - a snaží se pokračovat v desítek let trvající tradici. V řadách diváků naleznete různorodé věkové skupiny – nejmladší účastnicí byla letos 3,5 měsíční Magdalenka Dolečková, která se akce účastnila spolu se svým roztomilým tříletým bráškou celý víkend. Pro stále navyšující se počet malých trampíků jsme letos připravili i dětský koutek, jehož hlavní atrakcí bylo svezení se a soutěžení na zádech bývalých pořadatelů.
Jak dopadla Festivalová soutěž?
1. místo B.P.T. – porota ocenila jejich velmi propracované vokály, výborné pěvecké i nástrojové sladění
2. místo Chrpa – o pouhý bod 
3. místo Co dům dal – řada přítomných příznivců z řad diváků jim hodila svůj hlas a získali tak navíc Cenu diváka, kytarista Aleš Večeřílek také ocenění nejlepšího zpěváka.
Další hudební ocenění získali:
Nejlepší hudebník: Marek Masaryk – Grajciar 
Nejlépe zahraná píseň do 50.let: Kosí fox – Chrpa
Nejlépe zahraná píseň z vlatní tvorby: Do Kordillér – Radek Red Tížek – FraPeRa.
Jsme rádi, že rok od roku se zvyšuje počet návštěvníků z celé republiky i zahraničí, kterým se zamlouvá trávit víkend s trampskými písničkami ve venkovním prostředí uprostřed hornojelenských borových hájů. 
Festival v Horním Jelení zůstává oproti jiným festivalům v republice specifický svým zaměřením na trampskou píseň. Diskuse nad tématem, co ještě je a není trampská píseň neustále i v řadách mezi námi pořadateli rozehrává emoce a chvílemi vášnivé diskuse. Ale když kytaristé a další muzikanti napříč generacemi, mezi nimiž je třeba i padesátiletý věkový rozdíl, sedí u ohně a společně zpívají melodické tóny, volají UMÍ, notují další a další písně, povzbuzují se opětovanými úsměvy, humorem a celkově vládne pohodová atmosféra uprostřed přírody – není to vlastně jedno?

Za Kamarády Festivalu trampských písní, z.s.
Lenka Kellerová
Ahoj kamarádky a kamarádi,

jako každoročně poslední víkend v květnu zapálíme v pátek 25. května slavnostní oheň a zahájíme tak 43. ročník Festivalu trampských písní v Horním Jelení. U tohoto ohně nám zahrají někteří hosté festivalu a představí se přihlášené kapely. V rámci soutěžního sobotního programu budou soutěžit ve dvou předkolech podle vylosovaného pořadí tyto kapely:

B.P.T. Zlín – Čtyřnásobní vítězové, tato kapela je sedmihlasou skupinou s akustickým doprovodem, formující se od počátku osmdesátých let.

Camna Litoměřice - už také z Jelení známe, loni si přivezli dudy a odvezli si zvláštní cenu poroty za hru na foukací harmoniku, čím překvapí letos.

Co dům dal Choceň - tito mladí místní muzikanti jsou pro tradiční festivalové diváky také známí a velmi oblíbení.

Country Colaps - pořadatel Svojšického podzimu, v Horním Jelení stálice, Tomáš Vyhnálek si loni odnesl cenu za nejlepšího muzikanta 42. ročníku FTP.

FraPeRa u nás hrála již v roce 2012 pod názvem LaPeFa, kapela sestavená po návratu Radka Reda Tížka z Kanady , další členové František Linhárek a Petr Jedlička.

Slovensko bude letos zastupovat kapela Graiciar z Bratislavy, jeden z letošních nováčků festivalu.

Chrpa Chrudim – „stálice“ na stupních vítězů v Jelení, hraje od r. 1974, tedy je jen o dva roky mladší, než festival,  loni druhá za T.H.S. Brzdaři.

Zlínský kraj bude na festivalu reprezentovat hudební skupina Sysliz Valašského Meziříčí.

T.H.S. Brzdaři - loňský vítěz, druzí na letošním oblastním kole Porty. Kapela, která vznikla z trampské osady v roce 1984. Poprvé vyhrála Jelení v roce 1993, takže také tradiční účastník.

 T-Qartet z Pardubicka se loni se svou bezchybnou interpretací trampských písní řadil k těm nejlepším.

ZJablonce nad Nisou a z okolí k nám přijede další nováček, kapela Veranda.

Večerní program zahájí Tony Linhart vyprávěním o historii trampské písně a svými písněmi. Po něm bude následovat trampská kapela Falešná karta z Nového Města na Moravě. A potom už zazní kapely, které porota vybrala do finále. Předsedou poroty tohoto ročníku bude Bohumil Röhrich - Béďa Šedivka.

Během sobotního večera se také vyhlašují ocenění pro nejlepší hudebníky a také pro nejvzdálenějšího, nejstaršího a nejmladšího účastníka. Další ceny si můžete odnést z bohaté tomboly.Po celou dobu konání festivalu je připraven i doprovodný program – výstava Mobilního trampského muzea a představení Trampských archivů.

Kromě „oficiálního“ programu jde na festivalu o setkávání kamarádů, přátel a příznivců trampské písničky a všeho, co k tomu patří. Na festivalu se hraje a zpívá nejen na podiu, ale všude, kde to jde – na louce, v lese, v hospůdkách... Náš festival je tradiční a je rodinný – jezdí na něj celé rodiny a generace. Já sama jsem se do festivalu před 40 lety „narodila“, jezdím na něj nejenom, abych si poslechla muzikanty, kteří hrají bez hranic mezi prostorem i časem, ale abych se také potkala se známými tvářemi , které jsou po těch letech pro mě něco jako rodinní přátelé a abych poznala nové kamarády.           Bóža

Pozvánka na 43. ročník Festivalu trampských písní v Horním Jelení

     

Kde: Horní Jelení na Pardubicku, na louce u Nory poblíž Rekr. zařízení Radost (stejně jako loni se zde bude konat i letos celé festivalové dění !)

   

Kdy: 25. –27. 5. 2018 

pátek  25. 5. 2018 ve 21 hodin – slavnostní zapálení festivalového ohně

sobota 26. 5. 2018 od 10 hodin - přehlídka soutěžních kapel, v podvečer vystoupení hostů a finále celodenní přehlídky kapel

neděle  27. 5. 2018 v 10 hodin – ukončení festivalu

 

Popis“ festivalu:

Vystupující kapely prezentují zejména klasické české a slovenské trampské písně ve dvou předkolech. V reprodukci písní je nutné dodržet pravidlo, že jedna z písní musí být složená do roku 1950. Tímto se snažíme motivovat kapely, aby pátraly po starých trampských písních, zprostředkovávaly je publiku a tím je oživovaly, přenášely na další trampské generace. Což je jeden z hlavních cílů festivalu.

Z vystupujících kapel jsou porotou a diváky vybrány ty nejlepší, postupující do večerního finále. Před půlnocí jsou pak vyhlašováni ti nejlepší.

Během večerního finále vystoupí i vzácný host festivalu, tím letošním bude hudební skupina Falešná karta z Nového Města na Moravě.

 

Doprovodný program festivalu:

 

Unikátní Mobilní trampské muzeum – expozice trojrozměrných předmětů, článků, fotografií, příběhy osobností trampingu, suvenýry týkající se historie trampingu. V pátek odpoledne a v sobotu celý den u Rekreačního zařízení Radost.

 

Archiv trampských písní a Archiv trampských osad - možnost získání informací o své oblíbené písni či osadě.

Tombola každoročně si účastníci festivalu odvážejí hodnotné ceny.

Festivalový informační stánek -  zdarma pro všechny informace,  festivalové  noviny, drobnosti pro děti, prodej festivalových suvenýrů - pohledy, odznaky, magnetky, CD s festivalovými písněmi.

 Vstupné - 150 Kč, těhotné ženy, ZTP a děti do 15 let vstup zdarma.

 

Festival je bezbariérový, včetně bezbariérového WC pro vozíčkáře

 

Soutěž o vstupenky na Festival - pokud správně odpovíte na soutěžní otázku  - kolik členů musí mít hudební skupina, aby mohla vystupovat na festivalu, a odpověď nám zašlete na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 13.5.2018, budete zařazeni do slosování o 2 vstupenky na letošní festival a festivalový balíček.

 

 

Další informace najdete na http://www.kftp.cz a na Facebooku.

Moc se na vás těšíme - na všechny příznivce trampské hudby!

 

Kamarádi Festivalu Trampských Písní, z.s.

 

 

Jak proběhl 43. ročník FTP v Horním Jelení? 
O víkendu 25. - 27. 5. 2018 proběhl další ročník Festivalu trampských písní, tentokrát na maskovací síti podia viselo číslo 43. Páteční zapálení slavnostního ohně bylo ovlivněno nenadálým přívalem dešťových kapek, ale není špatného počasí, jen dobře pláštěnkami vyzbrojených trampů. Významným úkolem nést hořící faguli k ohni byli pověřeni kamarádi Fred, Bob z kapely Chrpa, Jana (manželka Chrapouna z kapely Brzdaři), Racek z kapely Marod a Majk z kapely Country Colaps. Celým večerem slovně provázel Zloťa z T. K. Duha. Během ohně vystoupily některé kapely přihlášené do sobotní soutěže, dále Saša Samotář, Racek z kapely Marod a také hosté festivalu – Falešná karta. 
V sobotu provázel festivalové dění naštěstí již sluneční svit a další nepředpokládatelné situace (jako páteční dvouhodinový výpadek elektřiny) netestovaly naši pořadatelskou odolnost. V klidném průběhu tedy mohla začít soutěžní předkola, ve kterých se postupně vystřídalo 10 kapel z celé republiky i Slovenska: Country Colaps Pardubice, T.H.S. Brzdaři Olomouc, FraPeRa Brno, B.P.T. Zlín, Chrpa Chrudim, Sysli Valašské Meziříčí, Grajciar Bratislava, T-Quartet Pardubice, Co dům dal Choceň, Camna Litoměřice. Na jejich vystoupení přísným zrakem a hlavně napjatým sluchem dohlíželi členové poroty: Béďa Šedifka (předseda poroty), Saša Samotář (předvedl svůj um i na podiu), Španěl, Žebrák a Jára Riedl. Průběhem celého dne nás svým bezprostředním vtipným projevem již tradičně provázel Martin Drn Nýdr.
Vzhledem k tomu, že tramping v letošním roce oslavuje 100. výročí od vzniku první trampské osady, pozvali jsme si různorodé hosty, aby nám připomněli další klasické trampské písně. Trampští bardi jako Béďa Šedifka, Tulák Charlie i Tony Linhart své vystoupení proložili vzpomínkami a veselými vtípky ze života osadních ohňů. S trampskou historií je nejvíce spjaté Mobilní trampské muzeum se stovkami různorodých exponátů, které měli návštěvníci možnost navštívit v pátek i v sobotu nedaleko areálu Festivalu.
Příznivci Festivalu v roce 2017 hlasovali a pro hosta Festivalu na tento rok zvolili partu mladých mužů s přízviskem Falešná karta. Ti se nenechali zahanbit a ukázali, že opravdu UMÍ dobře zahrát - jak na podiu, tak i mimo něj. Téměř celé obě noci probděli a prozpívali. A s nimi další kytaristé z jiných hudebních kapel a kamarádi, kteří sem právě pro tuto atmosféru, kdy se nehraje a zpívá jen na podiu, ale všude kolem, rádi jezdí. Také 83letý Béďa Šedifka (poněkolikáté obhájil cenu pro nejstaršího účastníka) ukázal, že kromě starých trampských songů zvládá hrát i písně později složené a drží krok s mladší trampskou generací muzikantů. Mezigenerační trampské setkávání je vůbec pro náš Festival poměrně specifickým průvodním jevem. Počínaje partou pořadatelů, kteří převzali pořádání Festivalu z rukou svých „rodičů“ - zakladatelů a organizátorů festivalu - a snaží se pokračovat v desítek let trvající tradici. V řadách diváků naleznete různorodé věkové skupiny – nejmladší účastnicí byla letos 3,5 měsíční Magdalenka Dolečková, která se akce účastnila spolu se svým roztomilým tříletým bráškou celý víkend. Pro stále navyšující se počet malých trampíků jsme letos připravili i dětský koutek, jehož hlavní atrakcí bylo svezení se a soutěžení na zádech bývalých pořadatelů.
Jak dopadla Festivalová soutěž?
1. místo B.P.T. – porota ocenila jejich velmi propracované vokály, výborné pěvecké i nástrojové sladění
2. místo Chrpa – o pouhý bod 
3. místo Co dům dal – řada přítomných příznivců z řad diváků jim hodila svůj hlas a získali tak navíc Cenu diváka, kytarista Aleš Večeřílek také ocenění nejlepšího zpěváka.
Další hudební ocenění získali:
Nejlepší hudebník: Marek Masaryk – Grajciar 
Nejlépe zahraná píseň do 50.let: Kosí fox – Chrpa
Nejlépe zahraná píseň z vlatní tvorby: Do Kordillér – Radek Red Tížek – FraPeRa.
Jsme rádi, že rok od roku se zvyšuje počet návštěvníků z celé republiky i zahraničí, kterým se zamlouvá trávit víkend s trampskými písničkami ve venkovním prostředí uprostřed hornojelenských borových hájů. 
Festival v Horním Jelení zůstává oproti jiným festivalům v republice specifický svým zaměřením na trampskou píseň. Diskuse nad tématem, co ještě je a není trampská píseň neustále i v řadách mezi námi pořadateli rozehrává emoce a chvílemi vášnivé diskuse. Ale když kytaristé a další muzikanti napříč generacemi, mezi nimiž je třeba i padesátiletý věkový rozdíl, sedí u ohně a společně zpívají melodické tóny, volají UMÍ, notují další a další písně, povzbuzují se opětovanými úsměvy, humorem a celkově vládne pohodová atmosféra uprostřed přírody – není to vlastně jedno?

Za Kamarády Festivalu trampských písní, z.s.
Lenka Kellerová