Historie festivalu

Z části převzato z publikace Hanky Hosnedlové "Festival trampských písní (Písničky s vůní jehličí)"
Novější doplňky Jiří "Fred" Jedlička.

Přesně 462 diváků si vyslechlo 23 účinkujících kapel z původně přihlášených 27.
K zaběhnutému konferenciérskému tandemu Trojan - Kolář byla jmenována porota ve složení Kapitán Kid (Libouchec), Karel Brožek Barry (Praha), Alexandr Prokeš (T.O. Samotář, Tanvald) a Jindřich Doskočil (Sezemice).
Skončil cyklus výstavek v trampském minimuzeu, ale pokračovala fotosoutěž, v tomto roce na vděčné téma totemy a sruby.
Festivalová plaketa byla předána zástupci trampského časopisu Puchejř.
A jak dopadly kapely? Prvenství získala Cesta (Pardubice), která zabodovala i u diváků a odnesla si cenu publika, druhá Chrpa (Chrudim) a třetí Trepka (Nejdek). Následovaly skupiny Tempo di vlak (Ostrava), Obzor (Trutnov), Špunt (Přerov), Karamba (Česká Třebová), Falešná karta (Nové Město na Moravě), Bíbr a Brzdan (Olomouc).

Účast návštěvníků klesla na 329, tehdy nejméně v pětadvacetileté historii; skupin přijelo 14, ačkoliv přihlášku tradičně poslalo 19 kapel.
K fotovýstavě inspirované věcným trampským symbolem ohněm přibyly pak ještě další novinky. Patřila k nim cena za nejlépe zahranou písničku s dobou vzniku do roku 1950, kterou utrhl královéhradecký Žůžo band.
Titul nejlepšího hudebníka festivalu byl přiřčen mandolínistovi z Black Uganda Choir (Brno) a za nejlepšího zpěváka byl označen Ivan z Fajády.
Festivalová plaketa putovala v tomto roce jednak do redakce pražského časopisu Plky a jednak ke kamarádům Krokodýlovi a Medvědovi (Edmont, Kanada), kteří se zasloužili o budování elektronické podoby dlouhodobě shromažďovaného jedinečného archívu trampských písniček.
Moderátorské veslo zůstalo v rukou Jirky Trojana a Oty Koláře a porotu vytvořili Darka Středová (Velké Poříčí), Tulák Charlí (Praha), Starec (Prievidza), Zdeněk "Fox" Holub (T.O. Toulaví jezdci) a Jindřich Doskočil (Sezemice). Jejich hlasy určily na první místo Chrpu (Chrudim), na druhé Sešlost (Praha) a na třetí Trepku (Nejdek). Jako další zabodovaly kapely Black Uganda Choir (Brno), Bíbr (Olomouc), Žůžo band (Hradec Králové), který si také vysloužil diváckou cenu, dále Fajáda (Chrudim), Karavana (Opava) a kapela Na okamžik (ČR).

image22Soutěžní program, který sledovalo 377 diváků, tvořili dvě desítky kapel (z 21 přihlášených).
Vyhlášená fotosoutěž tentokrát zvolila jako motivaci rostliny a festivalová plaketa putovala k T.O. Old boys (Brno).
A opět se posluchači setkali s moderátorským duem Trojan - Kolář.
Porotování se ujali Karel "Barry" Brožek (Praha), Jožka Jégr (Brno), Zdeněk "Fox" Holub (T.O. Toulaví jezdci, D. Dobrouč), Míla Ropek (T.O. Kamarád, Choceň), Josef "Jack Aspirin" Smlsal (Chrudim).
Jejich zebřiček posadil na první tři příčky Ozvěnu (Brno), která si odnášela i divácké ocenění a rovněž cenu za nejlépe zahranou písničku vzniklou do roku 1950, Pupkáče (Lipník nad Bečvou) a Sešlost (Lraha). Následovali Tempo di vlak (Ostrava), Chrpa (Chrudim), Kansas trio (Praha), Žůžo band (Hradec Králové), Brzdaři (Olomouc), Pupkáči dodali také nejlepší zpěvačku festivalu a nejlepšího hudebníka, jímž se stal kamarád Pisklák.

image20Ačkoliv počet přihlášených skupin vystoupal zase na 22, v Horním Jelení se jich nakonec objevilo 16.
Bohužel povážlivé klesl tentokrát počet návštěvníků - na pouhých 275.
Také fotosoutěž na téma květiny byla tak málo obsazená, že se organizátoři rozhodli ji v příštím ročníku již nevyhlasovat.
Festivalovou plaketu za zásluhy o trampskou písničku a myšlenku přiřkli pořadatelé trampské novinářce a publicistce Hance Hosnedlové s Českých Budějovic.
Konferování patřilo jako obvykle sestavě Trojan - Kolář, jako hoste zahrála Chrpa (Chrudim) a do poroty byli nominováni: Míla Ropek (T.O. Kamarád, Choceň), Mirek "Ewe" Bludil (Praha), Michael Antony Tony (Puchejř, Praha), Zdeněk "Fox" Holub (T.O. Toulaví jezdci, D. Dobrouč) a Jaromír "Juan" Hlavatý (Náchod).
První místo obhájila Rosa (Litomyšl), druhé místo Ozvěna (Brno) a třetí Lístek (Praha), který také získal cenu publika. Další umístění patřila kapelám Pupkáči (Lipník nad Bečvou), Volnost (Česká Třebová), Šíny (Ostrava), Harvestri (Bratislava), Pedro (Pardubice) a Sešlost (Praha).
Blanka "Tornádo" Prudilová, zpěvačka z Pupkáčů, opět zabodovala jako vokálová jednička, kytarista Ján Činčura z bratislavské skupiny Harvestri si vysloužil titul nejlepšího hudebníka festivalu.
Rozpory mezi některými členy poroty a pořadateli festivalu i následné diskuze po skončení tohoto ročníku vedly k jistým závěrům. Aby bylo napříště přesně vymezeno, co do tématického repertoáru teto soutěžní přehlídky patří a co už nikoliv, bylo rozhodnuto zdůraznit, ze se jedná o festival trampských písní na podporu a zviditelnění vysloveně trampské písničky se zvláštním důrazem na tradici a českou klasickou trampskou píseň.
V tomto smyslu byly pro další ročníky i upraveny soutěžní regule, které jsou závazné pro všechny přihlášené účastníky festivalu.

image23Po 27. ročníku a mnoha diskuzích byly zdůrazněny soutěžní regule, aby bylo všem jasné, že se jedná o festival s klasickou českou a slovenskou trampskou písni. Některé skupiny si to vzaly k srdci a přizpůsobily se daným pravidlům a na festival počaly jezdit dále.
Z přihlášených 20 skupin jich nakonec 18 přijelo soutěžit. Diváků přijelo 252 - zatím absolutně nejniží počet., v porotě zasedli kamarádi Svatopluk Holan z Mladé Boleslavi, Jaroslav Derner z Hradce Králové, Jolana Lindnerová z Přerova, Josef Bláha z Prahy a Petr Pajer z Ostřetína. O mluvené slovo se postarali Jirka Trojan z Hrochova Týnce a Ota Kolář ze Sezemic.
Zvukovým technikem byl opět Lukáš Faltus z Kunčice. V roli hostů vystoupil Jan Matěj Rak z Dua Marion z Prahy a Hana Holečková ze Žamberku.
Festivalová plaketa byla letos udělena Zdenovi Dočkalovi z Pezinoku.
I tento rok proběhla prezentace Archívu trampských písní a fotovýstava Standy Přibyla.
Porota vyhodnotila skupiny takto: 1. Tempo di vlak (Ostrava), 2. Šíny (Ostrava), 3. Rosa (Litomyšl), 4. Pupkáči (Lipník nad Bečvou), 5. Žůžo band (Hradec Králové), 6. Veterán Western (Slaný), 7. Brzdaři (Olomouc), 8. Country Colaps (Pardubice). Nejlepší zpěvačka byla zpěvačka kapely Pupkáči, nejlepší hudebník byl z Žůžo Bandu, a cenu za nejlépe zahranou píseň do roku 1950 získala Rosa (Litomyšl). Cena diváků byla udělena olomouckým Brzdařům.