Aktuálně o festivalu

Ahoj všem příznivcům písní s vůní jehličí,46. FTP plakat m jpg

už asi víte, že Festival trampských písní již tradičně letos plánujeme na poslední víkend v květnu, tedy 27. - 29. 5. 2022. Covid nám poslední dva roky znepříjemňoval život, což se projevilo i na festivalu. V roce 2020 se neuskutečnil vůbec, na jaře 2021 jsme uspořádali online festival - na našich webových stránkách www.kftp.cz si stále můžete pustit soutěžní videa sedmnácti zúčastněných kapel. Uskutečnilo se také festivalové odpoledne, kde si všichni muzikanti živé hraní po dlouhé pauze moc užívali.

Nyní již běží přípravy letošního ročníku. Termín příjmu přihlášek kapel je za námi, těší nás zájem kapel z celé republiky i ze Slovenska – přihlásilo se jich celkem 19 (jejich výčet naleznete pod odkazem Účinkující 2022). I letos se ukázalo, že motivace hrát na festivalu dala vzniku novým seskupením muzikantů. Hudební skupiny, které hrají tradiční trampskou píseň, podporujeme poskytnutím notových zápisů písní a občasným vydáváním zpěvníků s jejich vlastní tvorbou.

Letos chceme festival uspořádat opět celovíkendový, v tradičním duchu, s pátečním zahájením u ohně, který se rozhoří v 21 hodin, a již při něm zní tóny kytar. V průběhu soboty se představí jednotlivé přihlášené skupiny hrající trampské písně a jejich vystoupení bude bedlivě sledovat porota i diváci, aby pak mohli vybrat ty nejlepší, kteří vystoupí ve večerním finále. V průběhu odpoledne vystoupí i členové poroty - Béďa Šedifka Röhrich, který představí nové CD „Tak to je“, Folkové duo Ty a My z Humpolce a další. Již teď Vás můžeme nalákat na sobotní hlavní hosty festivalu, kterými jsou zpěvačka paní Jitka Vrbová a kytarista Honza Andělín Frühwirt.

Abyste jen neseděli před podiem, můžete navštívit také výstavu mobilního trampského muzea s různorodými exponáty dokumentující historii trampingu v celé své šíři. A vážnější zájemce o trampskou minulost třeba využije možnost získat informace o trampských archivech, které sbírají data o trampských písních, osadách, fotografiích pro web Trampské archivy. Prostě trampský nádech to tady má na každém kroku.

Festival je také známý tím, že po oficiálním programu hudební nástroje a jejich držitelé neusínají, ale do pozdních nočních hodin se hraje a zpívá na různých místech. Celá akce, jako již dříve, bude probíhat ve venkovním areálu u Nory v blízkosti rekreačního zařízení Tramtáryje v Horním Jelení, kde se můžete i ubytovat, pokud už šetříte svá těla před nepohodlností (více informací v konkrétním odkazu).

Soutěž o vstupenky na Festival - odpovězte na soutěžní otázku Kolik hudebních skupin se zúčastnilo soutěžní části Festivalu trampských písní v Horním Jelení  od jeho založení až do roku 2021? (včetně on-line festivalu v roce 2021)

Odpověď nám zašlete na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 15. 5. 2022, budete zařazeni do slosování o dvě vstupenky na letošní festival a získáte balíček se suvenýry.

Ahoj na Festivalu!