Historie festivalu

Z části převzato z publikace Hanky Hosnedlové "Festival trampských písní (Písničky s vůní jehličí)"
Novější doplňky Jiří "Fred" Jedlička.

Z festivalové akce se navzdory pětileté přestávce stala tradice a mnozí již rok dopředu plánovali svou účast na tomto ryze trampském muzikantském rojení.
A magické číslo čtrnáct zapracovalo i v tomto ročníku - z přihlášené dvacítky kapel jich přijelo opětně 14. Možná, že liják který provázel tento festivalový termín byl příčinou, že počet návštěvníků tentokrát klesl zhruba na tři sta. Konferování bylo znovu svěřeno Gregoru Vavřinovi a i v porotě se objevila známá jména. Tentokrát ji tvořili Petr Čížek (Praha). Olda Plíhal (Stříbro) Sint (Hradec Králové), Bob (TO Severka, Zlín], Josef "Mekky" Novák (Niagara, Pardubice).
Tentokrát zabodovaly kapely Ženáči (Pardubice), Topas (Pardubice) a Chudinkové (Praha). Následovaly Ozvěna (Brno), Chrpa (Chrudim), Cestáři (Praha), Střepy (Světec), Bystřina (Brno), Šviháci (Pardubice), Volnost (Pardubice).

Počasí vylepšilo svoje image, do Horního Jelení přijelo osm stovek nadšenců pro trampskou písničku a také počet zúčastněných skupin stoupl na 17 (z přihlášených 23).
Konferování soutěžní přehlídky bylo svěřeno Karlu "Cimburovi" Vidimskému z Prahy.
Petra Čížka v porotě doplnili Kapitán Kid, Slávek Šmíd, Milan Belza a Iva "Tapi" Synáková z Brna.
Trofeje vítězů byly předány brněnské Ozvěně, pražským Chudinkům, kteří získávali stále větší oblibu svým hudebním humorem a vysloužili si i diváckou cenu, a Cestářům rovněž z Prahy.
Pořadí dalších skupin vypadalo takto: Ženáči (Pardubice), Střepy (Světec), Chrpa (Chrudim), Volnost (Pardubice), Myšáci (Brno), Na půli cestě (Brno), S.O.K.U. (Praha).
Poprvé byl program festivalu rozšířen o výstavku trampské tvořivosti, na níž byly prezentovány nejen různé trampské relikvie a vyřezávky ze dřeva, ale také indiánské oblečení a fotografie z trampského života.

Hvězda festivalu stoupala nejen u skupin, kterých v roce 1981 přijelo 24 z původně přihlášených 29, ale i u publika, které se utěšeně rozrůstalo. Mezi muzikanty a návštěvníky, jejichž společný počet dosáhl rekordních devíti stovek, se objevují i kamarádi ze Slovenska.
V porotě se vedle Petra Čížka, Slávka Šmída a Sinta objevují ještě Kajman, Ewe a Rešetlák - všichni z Prahy. Cimburu při provázení soutěžním programem posílil pražský King.
Ozvěna a Chudinkové obhájili svá první dvě místa, třetí byla Fialka (Uherčice). A Chudinkové to tentokrát vyhráli i u posluchačů. Ozvěna se opětně nejvíce líbila divákům. Dál se řadili Ženáči (Pardubice), Nezmaři (České Budějovice), Cestáři (Praha), Listy (Unhošť), Prievozníci (Nitra), Jitro (Praha) a Nenudí se (Olomouc).

Snahy o neustálé vylepšování festivalu a diskuze o jeho systému přinesly návrh přenést hodnocení soutěžících skupin na diváky, což se také stalo. A návštěvníku bylo tentokrát zhruba půl tisícovky. Hymnou festivalu se stala písnička "Jelení", kterou premiérově uvedli pražští Chudinkové, kteří také spontánně soutěž konferovali. A současně do třetice získali cenu diváků.
Výstavka trampského umu byla připravena v obětavé režii pražského Cimbury. Ze 24 soutěžních kapel (při 28 přihlášených) se v první trojici umístily Střepy (Světec), Bršije (Zlín, tehdy ještě Gottwaldov) a pražská Sekvoj.
Další pořadí určovaly kapely Ozvěna (Brno), Trampoty (Čer. Pečky), Tuláci (Milín), Ševci (Nymburk), Volnost (Přívrat), Plívy (Praha), Blata (Praha).
V porotě se k loňským jménům Rešetlák a Ewe přiřadili Bílý Pedro (Praha), Wobi (Trenčín), Pérák (Choceň) a Tomeš (Česká Třebová). Uznání za nejlepší píseň festivalu si odnesla pražská Sekvoj a nejlepším hudebníkem ročníku byl vyhlášen basista z kapely Kyvadlo z České Třebové.

Poněkud netypicky dopadl v tomto ročníku poměr přihlášených a skutečně účinkujících kapel - z 20 kapel uvedených na přihláškách jich přijelo skutečně 20!
Náplň již tradičně zahrnující výstavku trampských prací se rozrostla o fotosoutěž na téma "Minulé ročníky Festivalu trampských písní", kterou s přehledem vyhrál kamarád Platenka z Holic, v programu, který moderoval Bílý Pedro z Prahy, poprvé na této půdě vystoupilo v roli hostů legendární trampské duo Červánek, také skupina Koplas (Kopec plný legrace a srandy) a pražští Chudinkové. Finálový večer navíc obohatily promítané krátké filmy.
I tentokráte porotu suplovala přízeň asi čtyř stovek diváků, kteří dali nejvíc hlasů kapelám Blata (Praha). Q.K.V. (Kladno) a Trampoty (Čevené Pecky). Za nimi pak následovala tělesa Lokátoři (Brno). Trosečníci (Praha), Školníci (Přerov), Ťápoty (Praha), Pytláci (Přerov), Tuláci (Milín), Střepy (Světec). Ocenění nejlepší zpěvačky ročníku získala členka skupiny Bonanza.