Historie festivalu

Z části převzato z publikace Hanky Hosnedlové "Festival trampských písní (Písničky s vůní jehličí)"
Novější doplňky Jiří "Fred" Jedlička.

Účast 18 skupin se rekrutovala ze 22 původně přihlášených, také počet diváků v tomto roce klesl zhruba na 500. Ke konferování se vrátil Jirka "Kong" Trojan a v minimuzeu byl připomenut Miroslav "Admirál" Bujnoch z Opavy.
Do poroty byli nominováni Jitka Křeslová (Blesk, Lipník nad Bečvou), Gábin (T.O. Řeka života, Vsetín), Mekky (T.O. Niagara, Pardubice), Ewe (Praha), Joe (T.O. Zálesák, Humpolec).
A na prvních příčkách vyhodnoceného žebříčku se objevují Auris (Praha), a stejný výsledný dojem měli i diváci, kteří této skupině udělili cenu publika, Rosa (Litomyšl), Brzdaři (Olomouc). A v závěsu za nimi se usadily kapely: Tampico (Praha) Úsvit (Praha), Trepka (Nejdek), Antares (Brno), Tuláci (Ostrov nad Ohří), Bílá kost (Choceň) a Špunt (Přerov).

Počet soutěžících kapel klesl na 13 z původně přihlášených 15 kapel, ale množství diváků se udrželo na stejné úrovni jako v předchozím roce. Jirkovi Trojanovi pomáhal v průvodcovství mluveným slovem Ota Kolář (Sezemice) a minimuzeum bylo v jubilejním ročníku zasvěceno všem dosavadním pořadatelům festivalu s opravdu pořádnou výdrží.
Do poroty byli jmenováni Prcek (T.O. Tacabay, Trutnov), Wobi (Dubnica nad Váhom), Milan Belza, (Ranč T.O. Zlatá řeka , Pardubice), Šmudla (Spolk trio, Liberec), Sandy (Babí léto, Šternberk). Z jejich rozhodnutí vyšli vítězně Auris (Praha), který opětně obdržel také cenu diváka, Brzdaři (Olomouc), a Bílá kost (Choceň).
Do první desítky byli zařazeni ještě Úsvit (Praha), Trepka (Nejdek), Nome (Praha), Obzor (Trutnov), Tuláci (Ostrov), Tampico a S.O.K.U. (Praha).
Uznání nejlepšího vokálu bylo přiřknuto zpěvačce z Aurisu - Radce Fišarové.

Ačkoliv se počet diváků udržel opět zhruba na pěti stovkách, soutěžících kapel se dostavilo pouze 11 z přihlášených 17.
Loňská moderátorská dvojka Trojan - Kolář se osvědčila i v tomto roce, role hostů se ujala chrudimská Chrpa a výstavní minimuzeum obsadil Wabi Ryvola z Hoboes a jeho písničkářská tvorba. Poprvé byla v tomto roce udělována festivalová plaketa za zásluhy o trampskou písničku a tramping vůbec, která byla přiřčena trampské osadě Tacabay z Trutnova.
Do křesel porotců usedli Jaroslav "Slnko" Kodaj (TO Hranostai, Myjava), Prcek (TO Tacabay, Trutnov) Šmudla (TO Severní vítr, Liberec), Bob (Chrpa, Chrudim) a Aleš Kvapil (Pardubice).
Nejlepší trojku tvořily kapely Úsvit (Praha), Obzor (Trutnov), jemuž dali hlasy i posluchači v divácké ceně, a Brzdaři (Olomouc).
Další místa v pořadí určilo rozhodnutí poroty takto: Ahoj (Hodonín), Posilie (Praha), R.A.J. (Holice), Don Juan (Praha), S.O.K.U. (Praha), Ajtasída (Praha a Havířov), Karazy (Opava).

Přihlásilo se opět 23 skupin, ale skutečnost byla taková, že na pódium jich v den konání nastoupilo pouze 13.
Mírně poklesl počet publika, kde bylo zaregistrováno něco přes 420 diváků, ale rozrostla se tribuna hostů, kde se představili kromě chrudimské Chrpy také Tulák Charlí z Prahy a Šmudla z Liberce.
Trampské minimuzeum přiblížilo zájemcům pražskou nejen trampskou , ale i muzikantskou osobnost jménem Emanuel "Sally" Prkno.
Festivalovou plaketu si odvážel Zdeněk Vašíček Ďáblík, v té době šéfredaktor časopisu Tramp.
Soutěžní klání, konferované opět Jirkou Trojanem Kongem„ a Otou Kolářem, posuzovala porota, kterou tvořili Ivan "Starec" Palathi (Prievidza), Šmudla (TO Severní vítr, Liberec), Ota Bednář (Stránčice), Milan Kořínek (Holice) a Bob (Chrpa, Chrudim).
Poprvé byla uspořádána festivalová fotosoutěž na námět trampský hudební nástroj, z níž si vavříny vítězství odnesl Ada Vodrážka z USA, autor evergreenového Šilhavého mariňáka.
Jako první se umístila Poupata (Pardubice), která získala cenu diváků, druhý byl Obzor (Trutnov) a třetí, Trepka (Nejdek). Další v pořadí: na stejné příčce Býbr (Olomouc) a Úsvit (Praha), Špunt (Přerov), Brzdaři (Olomouc), Fosílie (Praha).

Šestnáct z přihlášených 18 skupin bylo dobrým skóre pro tento ročník, který navštívilo 431 diváků. Za mikrofony opět stála osvědčená dvojka Jirka Trojan - Ota Kolář a v minimuzeu kraloval tentokrát nezapomenutelný Jaroslav "Jarda" Štercl. Proto se v řadách čestných hostů objevila také Růženka Šterclová společně s trampskou legendou - Pepou "Buřtem" Braunem z Prahy.
Hudební program doprovázela fotosoutěž, jejíž téma bylo nejen trampské, ale i hodné široké - stromy. Do poroty zasedl Kapitán Kid (Libouchec), Tulák Chárlí (Praha), Karel "Bari" Brožek (Praha), Jožka Jéjgr (Brno), František "Postraš" Tomyška (Pardubice).
Jejich verdikt dosadil na první tri místa Obzor (Trutnov), který si vysloužil i diváckou cenu, Volnost (Česká Třebová) a Býbr (Olomouc).
Čtvrtí až desátí byli Špunt (Přerov), Léto (Česká Třebová). Chrpa (Chrudim). Karavela (Opava), R.A.J. (Holice), Valchaři (Choceň) a J.B.P. (Praha).
A o festivalové plakety se tentokrát podělili Kapitán Kid a pražsky Tulák Charlí.